Udgivet i Skriv en kommentar

Danmark er ikke længere verdens lykkeligste land

I mange år har vi brystet os af at være verdens lykkeligste folkefærd, men 2015 blev endestationen for den danske rangering i toppen af lykkebarometeret. Ifølge FN’s World Happiness Rapport er Danmark blevet overhalet af både Schweiz og Island

Da jeg gik på college i USA, blev det tit til nogle relativt heftige diskussioner om politik. Mine studiekammerater var fuldstændig mundlamme, når jeg forklarede dem, at de rigeste i Danmark betalte over 50 % i skat, og at vi SAMTIDIG var det lykkeligste folk i verden.

Gudskelov er jeg kommet hjem til Danmark, for den trumf kan jeg desværre ikke bruge længere.

Vi har nemlig afgivet vores lykkelige førerposition til Schweiz og Island, fordi begge lande har oplevet en stigning i den gennemsnitlige lykke, og fordi vi samtidig har oplevet et fald i den gennemsnitlige lykkefølelse.

Sådan er tallene

Lad os først lige kigge lidt på tallene i rapporten fra 2015:

Schweiz indtager førstepladsen med vores nordiske brødre Island på andenpladsen. Herefter kommer Danmark på tredjepladsen efterfulgt af Norge og Canada. Det var top fem. De sidste fem pladser i top 10 tager Finland, Holland, Sverige, New Zealand og Australien.

Mulighedernes land, USA, får en 15. plads, mens vores effektive tyske naboer har en tendens til at surmule lidt mere med en 26. plads. I Italien har de åbenbart endnu sværere ved at smile og placerer sig helt nede på en 50. plads. Russerne har åbenbart heller ikke meget at grine af og får en 64 plads. I lyset af Grækenlands svære tider kommer det netop som en overraskelse for mange, at de skraber bunden i Europa med en plads som nr. 102.

Syriens kriseramte befolkning indtager en plads som nummer 156, mens det mest ulykkelige land er det fattige afrikanske land Togo. De tager plads nr. 158.

Hvorfor har vi tabt placeringer? 

Det åbenlyse spørgsmål, som vi nok alle sammen stiller os nu, er naturligvis, hvorfor vi er blevet mindre lykkelige i løbet af det sidste års tid? Ja, faktisk er Danmark blandt de lande i verden, der har tabt allermest lykke siden den første World Happiness Rapport udkom.

Ifølge direktøren ved institut for lykkeforskning, Meik Wiking, skyldes det ulykkelige fald, at Danmark ikke gør det godt på særligt ét af de i alt seks parametre, som FN bruger til at måle landenes gennemsnitlige lykke: nemlig den sociale støtte. Det fortæller han i en pressemeddelelse.

Det er ensomheden, i form af social isolation, der er det største problem på området uddyber Meik Wiking. Det skyldes, at vores sociale liv er afgørende for vores livstilfredshed og overordnede følelse af at have en lykkelig tilværelse. Derfor mener han, vi bør have mere åbenhed omkring isolation, så det bliver nemmere at bede om hjælp.

Lykke er, som de fleste af os der praler med vores hjemland i udlandet nok ved, en vigtig del af det danske image, og Meik Wiking beskriver det også som et gedigent hak i tuden, at vi ikke længere ligger nr. 1.

Han ser det dog ikke som umuligt at genvinde den ærefulde titel.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *