Udgivet i Skriv en kommentar

Den lykkeligste dag i dit liv

I dag når folk bliver bedt om at sætte ord på den lykkeligste dag i deres liv, er det ofte brylluppet, de hiver frem. Sådan har det langtfra altid været. 

Det er faktisk først indenfor de seneste 250 år, at man overhovedet er begyndt at forbinde kærlighed og ægteskab med forelskelse. Noget vi kan takke 1700-tallets romantikere for.

I 1600 og 1700 tallet blev man nemlig typisk gift af praktiske og økonomiske årsager, fordi ægteskabet skulle gavne slægten. Dengang var kærlighed og forelskelse to vidt forskellige begreber. Kærlighed var dengang, ligesom ægteskabet, en social og praktisk ordning. Stærkt modsat i dag, hvor forelskelsen er selve fundamentet for kærlighed og ægteskab.

Men med romantikerne kom altså en form for accept af følelser og forelskelse, hvor det blev forventet, at man havde følelser for hinanden i et forhold og ægteskab. Meget lig i dag.

I dag er brylluppet forbundet med en lang række traditioner fra dengang beregnet på at sikre det ‘lykkelige ægteskab’. Mange af dem hænger faktisk ved fra dengang, vi ikke selv kunne bestemme.

Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt

Den remse har du sikkert hørt før. Det er nemlig det klassiske ordsprog, vi forbinder med brylluppet og er beregnet på at bringe bruden lykke i ægteskabet, hvis hun bærer alle fire ting på én gang på sin bryllupsdag.

Det gamle skal repræsentere fortiden, traditionen. Ofte er det et arvesmykke e.l.

Det nye skal symbolisere håb og optimisme i brudens nye liv. Den er ret oplagt for de fleste: nemlig brudekjolen.

Det lånte skal overrækkes af en ven eller et familiemedlem der allerede er i et lykkeligt ægteskab. Den lånte genstand skal nemlig overbringe den samme lykke, som vennen eller familiemedlemmet allerede er i, til brudens ægteskab.

Det blå repræsenterer renhed og troskab. De fleste vælger at have den blå farve i strømpebåndet.

Traditionen tro plejer man også at lægge en kobbermønt i skoen på bruden (ofte lettere sagt end gjort) for at tilføre ægteparret rigdom.

Stress og bryllup er et tro makkerpar – sådan undgår du det

Hvis der er noget, mange kvinder oplever, er det stress før bryllupsdagen. Der er ufatteligt mange ting at holde styr på, og det er jo ikke fordi, man får fri fra arbejdet, bare fordi man skal holde bryllup. Derfor er organisering og kompromis afgørende, så du ikke kommer til at gældsætte dig med brylluppet – det er i hvert fald starten på ethvert dårligt ægteskab.

Det kan også være en fordel at tage kontakt til et eventbureau. De har typisk stor erfaring med den slags, så du kan oplyse dem om dit budget og dine ønsker uden at stresse rundt selv.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *