Udgivet i Skriv en kommentar

For meget legetøj er ikke lykken

Det kan være fristende at forkæle dit lille purk med en masse dejligt legetøj, men det kan godt være, du skal holde lidt igen med at rydde hylderne i legetøjsbutikken. Meget legetøj er nemlig ikke lykken for småbørn viser engelsk undersøgelse.

I en stor engelsk undersøgelse fra 2001 fulgte forskerne 2000 børn mellem tre og fem år, hvor de analyserede deres trivsel og udvikling i årene frem til skolestart.

Formålet med undersøgelsen var at undersøge, hvordan det påvirker børnene, når forældrene køber en masse legetøj til deres børn, fordi de ikke har tid til at være sammen med dem.

Resultatet: store mængder legetøj gør mere skade end gavn.

Undersøgelsen konkluderer nemlig, at børn under fem år ikke kan overskue store mængder legetøj og derfor mister lysten til at lege og til at lære gennem legen, hvis de har for meget.

Manglende tid med børnene er det største problem

De engelske forskere peger på, at det største problem med for meget legetøj er, når forældrene bruger legetøjet som en undskyldning for ikke at være sammen med deres børn.

Det må nemlig ikke være op til legetøjet at underholde børnene. Ifølge undersøgelsen får børn et bedre sprog, de bliver bedre til at læse og til at lære nyt, når forældrene tager sig tid til at læse, lege og synge med dem – derfor er selskabet langt vigtigere end legetøjet selv.

6-8 stykker legetøj er rigeligt

Ifølge Danmarks eneste legetøjsforsker, Jørn Martin Steenholdt fra Institut for Fremtidsforskning, er det rigeligt at have seks til otte stykker legetøj ad gangen, som barnet kan vælge imellem. Resten kan man gemme væk til en anden god gang.

Samtidig mener han dog, det er en dårlig idé slet ikke at give børnene legetøj, da han mener det er en glimrende måde at opdage verden på. Legetøj afspejler nemlig virkelighedens verden på meget pædagogisk vis. Det skriver Jyllandsposten.

Undgå kemikalierne i legetøjet 

I dag er det derfor ikke unormalt, at babyer har mere kemi i blodet end deres forældre, fordi de både er mere sårbare overfor de kemiske stoffer, men også mere udsatte, når de propper legetøj i munden osv.

Der bliver nemlig brugt rigtig mange forskellige kemikalier ved produktion af legetøj, og mange af dem har store skadesvirkninger. Stoffer som phtalater, der bruges til at blødgøre plastik af PVC, er fx. stærkt mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Istedet for at overøse barnet med en masse legetøj kan du derfor med fordel udvælge dig det bedste, der både er sundt for børnene at lege med og af høj kvalitet.

Der findes producenter der har specialiseret sig i at lave sundt og økologisk legetøj til børn. Varerne er typisk lidt dyrere, men til gengæld kan du være helt sikker på, at dit barn ikke bliver udsat for skadelig kemi.

Her på siden anbefaler vi www.naturebaby.dk, der går højt op i sikkerhed, økologi, kvalitet og vejledning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *