Udgivet i Skriv en kommentar

Sådan får du “runners high”

Runners High er en form for smertestillende lykkerus der opstår som respons på længerevarende hård fysisk aktivitet.  

Kender du det der med, at dine venner ævler løs om, hvor fedt det er at løbe, og hvordan de føler sig glade og energifyldte efter deres daglige løbetur, alt imens du bare tænker, ‘what the xxxx’!? For hvordan fanden kan man synes, det er fedt at løbe? Men der ER rent faktisk noget om snakken.

Runners High er nemlig ikke bare varm luft, men et videnskabeligt fænomen, der kan opstå efter en lang og rolig fysisk udfoldelse. Det viser op til flere studier på området.

Løb frigiver endorfiner

Hvis du løber længe og hårdt, vil du begynde at udskille endorfiner. Endorfiner lyder ligesom morfin og tjener stort set samme funktion, og det er der en grund til. Morfin er nemlig bare en medicinsk modificeret version af endorfin, derfor kalder man tit endorfiner for den naturlige smertestiller.

I 2008 lavede tyske forskere hjernescanninger af løbere under to timer lange ture og fandt ud af, at hjernens prefrontalske og limbiske regioner lyste op og spyttede endorfiner ud, lidt ligesom at observere en forelskelse. Udskillelsen af endorfiner er en slags respons på den vedvarende stress og belastning, du udsætter kroppen for under en lang løbetur.

Rent evolutionært er det super smart! Dengang vores forfædre løb rundt i ørkenen i Afrika på jagt efter det næste måltid, var de ofte nødt til at løbe langt, meget langt. Nogle gange i dagevis for at løbe den hurtige gazelle træt, og udskillelsen af lykkegivende stoffer fungerede som en slags naturlige smertestillende piller til at maskere trætte ben og smertende fødder.

Samme effekt som hash

Et nyt tysk studie fra 2015 har bedyret den teori, at lykkefølelsen kommer fra det samme område af hjernen, der bliver stimuleret af hash. Det skyldes, at alle kroppens celler også er i stand til at pumpe endocannabinoider ud i blodet og dermed trigge lykkefølelsen. Endocannabinoider er naturlige versioner af det kemiske stof THC som giver hash-rusen.

Endocannabinoiderne bliver udskilt som reaktion på stress, både fysisk og psykisk. Det er altså ikke kun endorfinerne der forårsager lykkefølelsen.

Sådan får du helt præcis Runners High

Forskningen tyder på, at du skal løbe en lang og krævende tur for at frigive de lykkegivende kemiske stoffer. Det skal ikke være maks, for hvis du lægger for aggressivt ud, kræver det så stor en indsats, at du ikke også kan få den gode følelse.

Forskningen tyder også på, at du skal være i relativt god form, hvis du skal mærke en effekt. Derfor er det sjældent nybegyndere, opnår følelsen. Der er også forskning der tyder på, at det kan hjælpe med endorfinudskillelsen at træne sammen med andre eller lytte til musik under træningen.

 

 

Summasumarum: Snør løbeskoene, og kom afsted. Foruden den potentielle endorfinrus kan du også se frem til en afstressende tur i naturen og alle de gode sundhedseffekter der følger med en sundere krop, fx nedsat risiko for hjertekarsygdomme, forbedret kondition osv. osv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *