Udgivet i Skriv en kommentar

Undgå vinterdepressionen

Det er vinter, og du føler dig energiforladt, træt og trist – det eneste du har lyst til er at gå ombord i kagedåsen med julelækkerier. Men (SUK) det er januar, og alle småkagerne er for længst spist. SUK, SUK, SUK. Du har mest lyst til at trække dynen over hovedet og tage en vaskeægte øv-dag. 

Hvis du kan nikke genkendende  til ovenstående – ja, så har du nok erhvervet dig en vinterdepression. Vinterdepressionen bliver nemlig udløst af vinteren (surprise, surprise), og det mørke der er vinterens trofaste følgesvend.

Men du er bestemt ikke den eneste! Faktisk bliver 5 % af danskerne ramt af en vinterdepression!

Det er manglen på lys der forårsager vinterdepressionen. Det skyldes, at lys påvirker niveauet af stoffet serotonin i hjernen, og et lavt indhold af dette stof er forbundet med depressioner.

Summasumarum: du skal bare have lys, og masser af det, hvis du er blevet ramt af en vinterdepression! Men hvordan skaffer vi nu lige tilstrækkeligt med lys i de mørke måneder?

Lysterapi har en effekt, men er unødvendig

Lysterapien er en form for erstatning for rigtigt sollys der hjælper folk til at komme ud af deres vinterdepression.

Og i modsætning til hvad man nemt kunne tro, er det faktisk ikke bare hokus pokus eller et eller andet kommercielt stunt for at få dig til at købe en dyr lampe. Forskerne siger nemlig, at lysterapien HAR en effekt. Den specielle lampe kan nemlig hjælpe dig med at stabilisere døgnrytmen og derigennem få niveauet af serotonin i din hjerne til at stige. Det bevirker alt sammen, at du får mere energi og bliver gladere.

Men der er ikke noget trylleri over det. Det er nemlig præcis det samme, som det rigtige sollys gør.

Eksperterne anbefaler: gå først den naturlige vej

Derfor er det måske mere logisk (og i hvert fald billigere) at gå den naturlige vej, før man blæser ned for at investere i en dyr lysterapilampe. Det siger i hvert fald overlæge og ph.d. i depression og lys ved Københavns universitet Klaus Martiny til videnskab.dk.

Han påpeger nemlig, at der trods alt er 8 timers sollys om dagen i vinterperioden, og at man derfor skal forsøge at bevæge sig så meget ud som muligt for at få tilstrækkeligt lys. En undersøgelse viser nemlig, at det er sjældnere, at folk med et udendørsarbejde bliver ramt af vinterdepressioner, samt at det har mange andre gavnlige effekter at opholder sig udenfor to timer om dagen.

Derfor er det bare med at komme udenfor, når muligheden byder sig i stedet for at sidde og surmule vinteren igennem. Røde kinder, frisk luft og motion er der aldrig nogen der har taget skade af.

HVIS du alligevel vælger at investere i en lysterapilampe, fordi du af den ene eller anden grund ikke har mulighed for at komme udenfor, er det vigtigt, at du vælger en lampe med en stor skærm og et blødt lys. Eksperterne anbefaler, at du opholder dig under lampen i én time, fx. mens du bladrer i et rejsekatalog, samt at kun af og til kigger op kortvarigt.

Gode belysningsforhold på arbejdspladsen

Nu ved jeg, hvad du siger: du har slet ikke mulighed for at komme ud og suge det livsvigtige lys til dig, fordi du sidder spærret inde på arbejdspladsen hele dagen! Derfor er det ekstremt vigtigt, at der er ordentlige belysningsforhold på din arbejdsplads, så du kan få tilstrækkeligt med dagslys.

De rette belysningsforhold afhænger bl.a. af gardinerne. De skal nemlig forhindre, at solens stråler står direkte ind i rummet og blænder for dig og computerskærmen, samtidig med at de lader det vigtige lys kommer ind. Til det formål kan du få et screenvæv der bryder lyset uden at lukke det helt ude. Det er blot vigtigt, at du vælger et transparent væv, så der kan komme tilstrækkeligt lys ind. Du kan få screenvæv til både rullegardiner, plisségardiner, lamelgardiner og panelgardiner.

Hvis ovenstående stadig ikke er nok, eller du ikke kan overtale chefen til at forbedre belysningsforholdene, kan du overveje lysterapien.

Men op med humøret – i morgen er vi allerede én dag tættere på sommeren!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *